Sosyal Medya

Coğrafyamız

Rusya, IŞİD ve Rejim Halep’e eşzamanlı saldırıyor

Suriye'de geçiş süreci tartışmaları devam ederken savaş alanı kızışıyor. Suriye'nin en büyük ikinci kenti Halep'e yönelik eşzamanlı olarak üçlü saldırı başlatıldı. Rusya havadan, rejim güneyden, IŞİD ise kente kuzeyden saldırıyor.



Suriye’nin ikinci en büyük kenti Halep’te muhalif gruplarla IŞİD ve rejim güçleri arasında süren kara savaşı devam ediyor. Rusya’nın ÅŸehir merkezi ve çevresinde bulunan muhalif gruplara yönelik 10 günü aÅŸan hava bombardımanlarından sonra Esed’e baÄŸlı birlikler Halep’in güneyinden kara operasyonu baÅŸlattı. Halep’e kuzey yönünden saldıran IŞİD ise son saldırılarının ardından muhalifler tarafından kontrol edilen birçok noktayı ele geçirdi.

ÖSO’ya baÄŸlı muhalif Türkmen tugaylarından Liva Sultan Murat Komutanı Yusuf Salih, Halep’e yönelik saldırıları Al Jazeera’ye deÄŸerlendirdi. Hafta başında Esed ordusu tarafından geniÅŸ kapsamlı bir operasyon baÅŸlatıldığını aktaran Yusuf Salih, güneyde 3 köye rejim güçlerinin girdiÄŸini, çatışmaların aralıksız devam ettiÄŸini söyledi. IŞİD’in de aynı zamanda kuzey cephesinden saldırdığını anlatan muhalif komutan son günlerde yaÅŸananları ÅŸöyle anlattı:

"Ruslar 10 günü aÅŸkın bir süredir Halep’in güneyinde yer alan mevzilerimize hava saldırıları düzenliyor. Bu hafta başından itibaren Esed’e baÄŸlı birlikler harekete geçti ve Sabıkıyye, Abdin ve Udeyhiyye köylerini ele geçirdiler. Hava bombardımanlarının ilk günlerinde yaÅŸadığımız kısa süreli panik halini atlattık ve rejimin kara saldırıları karşısında etkin savunma pozisyonuna döndük. Cebeli Azzen (Azzan Dağı) ve Han Tuman bölgelerine dönük yoÄŸun hava saldırıları devam ediyor. Kara saldırısı için gerekli zeminin oluÅŸtuÄŸuna inanan ordunun saldırılarını büyük oranda püskürttük. Son 3 gün yaÅŸanan çatışmalarda 100’den fazla Åžii militan ile asker öldürüldü. Ä°lk gün 5-6 kilometre ilerleme kaydeden düÅŸman kuvvetlerini 3 kilometre gerilettik. 12 Tank, 2 BNB zırhlı araç, 4 adet ağır top ve 5 uçaksavarı imha ettik. 20’den fazla esir aldık. Muhalifler olarak 37 kaybımız ve 8 yaralımız var. Rus saldırıları bizi biraz daha farklı motive etti. Gençlerimizin sergilediÄŸi direniÅŸ karşısında kara saldırıları da baÅŸarısız kaldı."

'IŞİD kuzeyden saldırıyor'

Halep’in kuzeyinden de saldıran IŞİD’e karşı oluÅŸan cephede 17 farklı noktada 400’den fazla askerle savaÅŸtıklarını belirten Liva Sultan Murat Komutanı, son günlerde Halep’in kuzey kırsalından merkeze yönelik saldırılarını artıran IŞİD’in Halep çevresinde birçok stratejik noktayı ele geçirdiÄŸini söyledi:

"IŞİD, Rusya’nın hava saldırıları ve rejim askerlerinin operasyonu arasında eÅŸgüdüm hâkim. Halep’in güney kırsalında rejim ordusu tarafından baÅŸlatılan operasyonla aynı günlerde IŞİD de saldırılarını yoÄŸunlaÅŸtırdı. Ä°ki yıl önce rejimden günlerce süren savaÅŸ sonucu aldığımız Suriye’nin en büyük askeri eÄŸitim okulu niteliÄŸi taşıyan Medresetul MüÅŸat’ı IŞİD ele geçirdi. Ayrıca Feyfin, Tel Ä°krah, Kefer Tona, Cebel Antere köyleri ile Serbest Bölge, Çocuk Hapishanesi ve bölgedeki çimento fabrikası da IŞİD tarafından ele geçirilen yerler arasında."

'YPG’den taciz'

Ä°ki yılı aÅŸkın bir süredir ağır bombardımana maruz kalan Halep'te yaÅŸanan geliÅŸmeler muhalifleri daha zor günlerin beklediÄŸini gösteriyor. Halen Halep merkezinde yüzde 45’ten fazla alanı kontrol eden muhalifler IŞİD ve Esed güçlerinin artan saldırıları karşısında tüm bölgede genel seferberlik ilan etti.

Al Jazeera’ye konuÅŸan muhalif kaynaklar, Åžeyh Maksut Mahalle’sini kontrol eden PKK’nın Suriye kolu PYD’nin silahlı kanadı YPG milislerinin Halep’in tek baÄŸlantı koridoru olan Kastillo yolunu taciz ettiÄŸini, geride kalan son bir ay içerisinde YPG saldırılarından birçok aracın zarar gördüÄŸünü ve yaralanmalar olduÄŸunu belirtti.

Kaynak: Al Jazeera

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.